Un dormitor prietenos cu mediul inconjurator, decorat cu obiecte realizate din materiale organice, cultivate si crescute natural, fara expunere la substantele toxice periculoase atat pentru tine, cat si pentru mediul inconjurator, este si un dormitor prietenos cu tine.


Cu totii ne dorim un astfel de dormitor eco-friendly si cu siguranta nimeni nu amenajeaza intentionat camera in care se odihneste cu obiecte periculoase pentru sanatate.

Doar ca foarte putine persoane acorda atentie sporita materialelor din care sunt confectionate obiectele din dormitor. Aplica sugestiile de mai jos ca sa amenajezi un dormitor „verde” unde sa te poti relaxa in siguranta la sfarsitul unei zile obositoare.

Foloseste vopsea non-toxica pentru pereti

Nu e suficient sa te gandesti doar la culori cand cumperi vopsele pentru peretii dormitorului. Ca sa fii sigur ca faci o alegere buna trebuie sa te asiguri ca este vorba despre o vopsea ce respecta normele europene si nu contine compusi organici volatili (particule nocive pentru sanatate, care pot cauza afectiuni ale cailor respiratorii sau alergii) in cantitati mai mari decat cele admise, amoniac, metale grele sau hidrocarburi aromatice.

Verifica intotdeauna caracteristicile produsului si orienteaza-te, in principiu, catre vopsele pe baza de celuloza sau alti lianti naturali.

Opteaza pentru lenjerii de pat din fibre naturale

Ca si in cazul vopselei, factorul estetic nu este singurul de care trebuie sa tii cont cand alegi lenjeria de pat. Altfel, ti-ai putea sabota singur somnul si nu doar atat.

Unele materiale sintetice sunt realizate din petrol si derivati ai acestuia, sunt tratate chimic pentru a rezista mai bine si sunt colorate cu vopsele toxice, asa ca, daca nu optezi pentru lenjerii de pat de calitate, te poti expune singur la substante periculoase pe care pielea le absoarbe usor.

Niste lenjerii de pat din bumbac 100% iti lasa pielea sa respire, absorb umezeala si sunt foarte rezistente in timp.

Inlocuieste becurile clasice cu unele LED

Ai putea fi tentat sa optezi pentru becuri economice (fluorescente compacte sau LED) in locul celor clasice, incandescente, si, intr-adevar, ai reusi sa consumi in felul acesta de patru ori mai putina energie.

Numai ca becurile economice contin mercur, o substanta toxica, si trebuie reciclate in punctele speciale de colectare. In plus, daca se sparg, pot elibera vapori toxici in incapere.

Cel mai bine este sa te orientezi catre becurile LED, care ofera un nivel maxim de eficienta energetica si nu contin materiale periculoase pentru sanatatea ta sau pentru natura.

Adauga in dormitor o planta care purifica aerul

Daca iti plac si ai suficient spatiu, poti adauga chiar mai multe plante in dormitor, atata vreme cat te simti confortabil. Un studiu efectuat de NASA pentru a analiza posibilitatile de purificare a aerului din statiile spatiale a avut rezultate surprinzatoare: aproape treizeci de plante de interior au capacitatea de a inlatura din aer substantele toxice precum benzenul, formaldehida, toluenul sau amoniacul.

Plantele, precum crinul pacii si aloe vera, sunt eficiente impotriva toluenului, tricloretilenei si amoniacului si in acelasi timpt purifica aerul de benzen si formaldehida.

Daca esti o persoana care sufera de diferite alergii sau care nu reuseste sa se odihneasca suficient de bine noaptea fa o schimbare inspirata din sfaturile de mai sus, amenajeaza dormitorul in stilul eco-friendly si iti vei imbunatati cu adevarat stilul de viata.

{{clean2}}
{{clean3}}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *