Multe persoane își îndreaptă atenția spre achiziționarea panourilor solare. Energia solară se dovedește a fi deosebit de utilă atât consumatorilor casnici, cât și proprietarilor de afaceri. În rândurile următoare, vom discuta despre două tipuri de panouri solare – presurizate și nepresurizate.

Panou solar presurizat – avantaje si dezavantaje

Despre acest tip de panou solar presurizat trebuie să știm faptul că utilizează tuburi de cupru conectate indirect la un rezervor într-o unitate de încălzire închisă. 

Acest tip de panou poate suporta presiune și este alcătuit din tuburi de vid, conducte de căldură pentru schimbarea fazelor și aluminiu pentru transfer de căldură. 

Sistemul permite încălzirea apei printr-un proces în care energie solară este transformată în energie termică, iar apa caldă este întotdeauna disponibilă prin intermediul unei pompe de circulație.

Avantaje:

 • Poate suporta presiune înaltă, oferind dușuri cu presiune mare.
 • Flexibilitate în amplasarea rezervorului și colectoarelor.
 • Compatibilitate cu pompele de apă.
 • Control ușor al temperaturii apei.
 • Posibilitatea adaptării la rezervoarele existente prin sudare de înaltă frecvență.

Dezavantaje:

 • Costuri mai ridicate față de sistemele de joasă presiune.
 • Unele modele necesită alimentare electrică pentru pompe și regulator diferențial de temperatură.
 • Utilizează heat pipe (tuburi termice) pentru transferul căldurii.
 • Temperatură scăzută de pornire și tuburi din cupru cu agent termic.

Panou solar nepresurizat

Orice tip de panou solar nepresurizat este dotat cu tuburi de vid cu sticlă. Acest tip de sistem este construit pentru a funcționa fără presiune și utilizează un colector de tuburi de sticlă sub vid, precum și un rezervor de depozitare izolat. 

Componentele principale ale acestui sistem sunt colectorul, rezervorul și unele părți de suport opționale, cum ar fi rezervorul de machiaj. Colectorul și rezervorul sunt etanșate prin intermediul unui inel de cauciuc pentru a preveni rezistența la presiune.

Funcționarea sistemului este bazată pe gravitație și presiunea joasă. Apa este livrată în rezervorul de pe acoperiș prin intermediul unei pompe sau unui turn de apă, iar tuburile de sticlă goale sunt umplute cu apă și expuse la soare. 

Astfel, apa din tuburile de sticlă se încălzește în mod natural prin absorbția energiei solare. Sistemul poate fi integrat cu pompe de duș și alte pompe de uz casnic pentru a îmbunătăți presiunea apei în casă.

Avantaje:

 • Funcționează fără presiune, reducând riscul de defectare datorită presiunii.
 • Eficiență ridicată și durată de viață lungă.
 • Compatibilitate cu pompe de duș și alte pompe pentru a crește presiunea apei în casă.
 • Durata de viașă mai lungă, întrucât nu sunt expuse unei presiuni ridicate
 • Sunt mai puțin predispuse la eventuale defecțiuni ce pot apărea în cazul panourilor solare presurizate.
 • Panourile solare nepresurizate pot contribui la diminuarea consumului de energie electrica sau gaz pentru încălzirea apei, astfel se poate ajunge la economii pe termen lung.

Dezavantaje:

 • Presiunea apei poate fi scăzută dacă instalația nu este realizată corespunzător.
 • Aceste tipuri de panouri solare funcționeaza optim în perioadele cu temperaturi pozitive, astfel utilizarea acestor sisteme poate fi limitata.
 • Presiunea furnizată în instalațile sanitare poate fi mai scăzută.
 • Eficiența unui panou solar nepresurizat depinde într-o mare măsură de expunerea la lumină solară. 
 • Productia de apă caldă poate fi limitată ca urmare dimensiunii și a designului sistemului, însă acest lucru nu se aplică întotdeauna. 
 • Necesită întreținere mai ales în timpul iernii, ceea ce înseamna un alt dezavantaj, întrucat este nevoie de un efort suplimentar de mentenanță.

Panourile solare nepresurizate furnizează apă caldă menajeră timp de aproximativ 8 luni pe an. Necesită amplasare înaltă pentru presiune prin forța gravitațională. 

Investiția inițială este cu până la 60% mai mică decât cea pentru panouri presurizate, amortizându-se în aproximativ 2 ani.

Panourile solare presurizate sunt mai eficiente și durabile, necesitând mai puțină întreținere. Split-Pressurized-Solar-Boiler sunt mai simple și eco-friendly, potrivite pentru zone cu climă mai caldă. Optează pentru panoul potrivit nevoilor și condițiilor tale specifice.

Alegerea dintre panourile solare presurizate și cele nepresurizate depinde de nevoile individuale, preferințe și condițiile de instalare. 

Panourile solare presurizate oferă avantaje legate de presiune, eficiență și funcționare constantă, dar vin cu costuri mai mari și pot necesita alimentare electrică suplimentară.

4 thoughts on “Panoul solar presurizat vs. nepresurizat: diferențe și beneficii

 1. Am aflat din articol ca panourile solare nepresurizate sunt mai potrivite pentru zonele cu temperaturi ridicate, deoarece nu risca sa se supraincalzeasca si sa isi piarda eficienta.

 2. Un aspect important mentionat in articol este costul mai ridicat al instalarii unui sistem de panouri solare presurizate fata de cel nepresurizat. Cu toate acestea, beneficiile pe termen lung compenseaza acest lucru.

 3. Beneficiile panourilor solare presurizate sunt prezentate clar in articol. Ele asigura o temperatura constanta a apei si sunt mai rezistente la temperaturile scazute din timpul iernii.

 4. Articolul ofera informatii utile despre diferenta intre panourile solare presurizate si cele nepresurizate. Este interesant de stiut ca panourile solare presurizate sunt mai eficiente in utilizarea energiei solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *