Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/r88428eman/public_html/decostar.ro/wp-content/themes/chromenews/functions.php on line 451

Menținerea curățeniei în casă nu este întotdeauna o sarcină ușoară, dar este cu siguranță una esențială. Un aspirator vertical bun ușurează mult munca. 

Îl folosesc adesea ca alternativă la aspiratorul cu sac, care poate fi mai mare și mai greu de manevrat. Îmi place că aspiratoarele verticale sunt ușoare, compacte și, de ce nu, arată destul de bine. În plus, ocupă foarte puțin spațiu în dulap, ceea ce este un mare avantaj. 

Așadar, când aleg un aspirator vertical, mă uit la câteva criterii pe care le consider importante pentru a mă asigura că îmi va ușura munca de zi cu zi.

Avantaje si dezavantaje

Aspiratoarele verticale au motorul și rezervorul de praf montate pe axul principal. Sunt ușoare, compacte și mereu gata de lucru, făcând curățenia mai ușoară și mai rapidă.

Dacă deja aveți un aspirator clasic și aveți nevoie de ceva mai ușor și mobil pentru curățarea zilnică – un aspirator vertical este alegerea potrivită. Dar trebuie să cunoașteți dezavantajele:

 • colectează bine gunoiul de pe o podea netedă, dar nu toate modelele pot curăța bine murdăria și de pe covoare;
 • nu este întotdeauna posibil să ajungi cu el sub pat sau sub canapea;
 • pe măsură ce recipientul de murdarie se umple, devine din ce în ce mai greu de tras;
 • face mai mult zgomot decât un aspirator obișnuit.

Deci, dacă în casă nu există covoare sau există foarte puține, aveți nevoie de un aspirator rapid pentru a curăța firimiturile, praful sau blana animalelor de companie, luați în considerare cumpărarea unui model vertical de aspirator

El se descurcă cu astfel de sarcini rapid și eficient. În general, este bine să selectați un model conform sarcinilor specifice la care va fi folosit.

Modele de aspiratoare verticale fără fir

În primul rând, ar trebui să vă decideți dacă doriți un aspirator cu cablu sau unul reîncărcabil (fără fir). Primul funcționează pentru o perioadă nelimitată de timp, în timp ce al doilea se va descărca după un timp (timpul specific depinde de tipul bateriei și de capacitatea acesteia) și va trebui să fie încărcat, proces ce durează câteva ore. 

Dacă petreceți mult timp curățând, este puțin probabil ca un aspirator vertical cu baterie să vă convină, deoarece se va descărca după 20-30 de minute de funcționare. În schimb, un aspirator vertical cu cablu vă restricționează mișcarea. 

Apoi, aspiratoarele verticale se mai împart în:

 • pentru curățare uscată
 • pentru curățare umedă

Pentru curățarea uscată:

Cu sac de gunoi. Sacii pot fi reutilizabili sau de unică folosință. Cei reutilizabili vor trebui scuturați, iar cei de unică folosință trebuie doar schimbați. 

Dar cei de unică folosință vor trebui cumpărați și depozitați undeva. Dacă producția modelului e întreruptă, după un timp nu veți mai găsi saci de schimb.

Cu rezervor ( de obicei cu filtru ciclon). Rezervoarele pentru murdărie sunt de obicei fabricate din plastic transparent, astfel încât să se poată monitoriza nivelul de umplere. Acestea sunt ușor de golit, după care sunt clătite, uscate și instalate la locul lor. Dezavantajul acestei opțiuni este că unitățile sunt mai mari, iar plasticul poate crăpa și va trebui schimbat.

Cu filtru de apă. Aerul aspirat de aspirator trece prin apă, care este dusă într-un recipient special. În acest fel, nu numai praful și resturile sunt îndepărtate de pe podea, dar și particulele de praf și alergenii transportați prin aer. 

Pentru curatarea umeda:

Aspirator vertical cu funcție de spălare. Acesta este unul dintre tipurile de modele ciclonice care au un rezervor pentru apă curată și unul separat pentru apă reziduală. 

Se diferențiază de cele descrise mai sus prin principiul de funcționare: pulverizează apă în fața sa, apoi o colectează și o trimite la rezervorul pentru apă murdară împreună cu murdăria și praful dizolvate în ea. Rezervorul de apă are o capacitate de 1,5-2,5 litri, ceea ce crește dimensiunea și greutatea dispozitivului.

Dacă alegeți dintre acele aspiratoare verticale care sunt concepute pentru curățarea uscată, atunci trebuie să știți că ele sunt de obicei mai ușoare decât cele cu apă. 

Modelele cu saci sunt bune pentru că sunt cele mai mici și ușoare. Dar sacii sunt incomod de scuturat, și tot trebuie găsit un loc pentru a face asta – nu în apartament, nici de pe balcon. 

Modelele cu saci au dimensiuni mari, dar sunt mai convenabile de întreținut. Aici, fiecare decide pentru el însuși ce este mai important pentru el, dar sunt din ce în ce mai puține aspiratoare verticale cu saci. Toată lumea trece la cele cu rezervor.

Avantajul este că praful este colectat aproape complet, ceea ce nu este posibil cu niciun model normal. Aceasta este o opțiune pentru persoanele alergice și pentru cei cărora le pasă de sănătatea lor

Alegerea

Alegerea

Pe lângă tipul de aspirator vertical, ar trebui să acordați atenție și unui număr destul de mare de caracteristici și funcții existente. În primul rând, luăm în considerare parametrii tehnici, apoi opțiunile. Iată o listă de puncte la care să acordați atenție:

 • puterea de aspirație, cu cât mai mult, cu atât mai bine
 • volumul colectorului de praf, un rezervor prea mare pentru praf și gunoi va deranja, unul prea mic va trebui golit des
 • volumul colectorului de praf pentru curățarea uscată este de 0,3 – 0,8 litri
 • greutatea medie, aproximativ 2,5-3,5 kg
 • prezența duzelor și perilor, cu cât mai multe accesorii cu atât mai bine
 • locul de depozitare, există modele cu montare pe perete, dar și cu depozitare orizontală pe podea.

V-ați decis?

Alegerea unui aspirator vertical depinde de nevoile specifice ale fiecărei gospodine. Fie că este vorba de un model cu cablu sau unul cu acumulator, pentru curățare uscată sau umedă, fiecare tip vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. 

Este important să se ia în considerare puterea de aspirație, volumul colectorului de praf, greutatea și tipul de baterie. 

În plus, disponibilitatea duzelor și perilor, precum și a unui mini aspirator manual, pot adăuga valoare. În cele din urmă, locul de depozitare poate fi un factor determinant. Prin urmare, este esențial să se evalueze toate aceste aspecte înainte de a face o alegere informată.

3 thoughts on “Cum alegi un aspirator vertical

 1. Am gasit articolul extrem de informativ si bine structurat. Ne-a prezentat diferite tipuri de filtre pe care le pot avea aspiratoarele verticale si ne-a indicat importanta acestora in calitatea aerului din locuinta. De asemenea, ni s-au oferit cateva recomandari privind intretinerea si curatarea corecta a aspiratorului.

 2. Am apreciat faptul ca articolul ofera sfaturi si informatii foarte utile in alegerea unui aspirator vertical. De exemplu, ne-a explicat diferenta dintre aspiratoarele cu fir si cele fara fir, precum si avantajele si dezavantajele acestora. In plus, am aflat ca greutatea aspiratorului poate influenta confortul utilizarii.

 3. Articolul este foarte util pentru cei care doresc sa achizitioneze un aspirator vertical. Sunt prezentate diferite criterii de selectie, cum ar fi puterea de aspirare, durata bateriei si accesoriile incluse. Recomand citirea acestui articol inainte de a face o achizitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *