Din ce in ce mai multi oameni ajung sa isi achizitioneze un aparat cafea capsule, pentru care oferta este foarte variata.
Ce capsule cafea ar trebui sa alegi? Ce anume trebuie sa cauti? Care sunt tipurile de capsule de cafea.
Capsule cafea – ce tipuri exista?
Aceste capsule cafea se gasesc in magazine intr-o gama foarte diversificata, de aceea, trebuie sa acorzi atentie modului de alegere:
• Espresso – atat simplu cat si dublu, precum si in alte variante care depind de producatorul specific
• Cafeaua neagra – precum lungo sau americano. Capsulele de cafea neagra pot contine 100% Arabica, un amestec de Arabica si Robusta in diferite proportii sau numai Robusta.
• Cafele aromate – prezente in sortimentul multor marci. Exemplele includ capsule cafea cu aroma de vanilie sau caramel.
• Cafea cu lapte – capsule care iti permit sa pregatesti cappuccino, caffe latte sau latte macchiato si alte cafele cu lapte. Capsulele de acest tip contin cafea macinata si lapte praf.
• Cafelele decofeinizate – cafeaua pentru un aparat cafea capsule poate fi si decofeinizata. Tot mai multe companii ofera cel putin un tip de acest tip de capsule.
Desigur, exista si alte tipuri de capsule, editii speciale si capsule de un anumit tip (de exemplu pentru espresso sau lungo) in diverse variante – de exemplu din cafea cultivata in Etiopia, Kenya sau alte locuri, ceea ce afecteaza gustul si aroma cafelei.
Cum alegi capsulele de cafea?
Pentru a alege cele mai bune capsule cafea pentru un aparat, trebuie sa cunosti anumite caracteristici despre acestea:
• Compatibilitate cu aparatul de cafea folosit – aceasta este o problema cheie, deoarece fiecare aparat utilizeaza un model specific. Astfel, inainte de a-l cumpara, ar trebui sa verifici ce aparate de cafea se potrivesc cu capsulele selectate.
• Tip de cafea – poti pregati diferite tipuri de cafea folosind aceste capsule. Poti alege chiar si capsule cafea decofeinizata sau din colturi specifice ale lumii, precum si cafele BIO, organice si alte tipuri de cafea.
• Parametrii de gust ai cafelei – practic fiecare producator ofera informatii destul de detaliate despre parametrii de gust ai cafelei din capsulele selectate. Etichetele sunt folosite pentru a indica intensitatea cafelei, precum si orice note de aroma care pot fi simtite. Unii producatori citeaza si gradul de aciditate si chiar continutul de cofeina.
• Pretul – capsulele de cafea au preturi diferite, iar calitatea lor este greu de evaluat si trebuie sa fii atent la compatibilitate.
• Dimensiunea ambalajului – merita sa acorzi atentie nu atat pretului ambalajului, cat si costului per capsula. De obicei, este mai profitabil sa cumperi pachete mai mari.
Capsule de cafea sau cafea traditionala?
Un aparat cafea capsule obliga utilizatorii sa foloseasca cafeaua in capsule, dar de multe ori, se ajunge la urmatoarea intrebare: merita capsulele de cafea sau este recomandata cafeaua traditionala?
Desi cafeaua traditionala are multe avantaje, capsulele de cafea sunt si ele de remarcat. Contrar aparentelor, acest tip de cafea este la fel de bun ca si cafeaua macinata, care se gaseste in magazine si, uneori, exact invers. Se serveste fierbinte la o masuta de cafea eleganta.
Cel mai mare avantaj al acestor capsule cafea este insa comoditatea utilizarii acesteia.
Este sanatoasa cafeaua in capsule?
Capsulele de cafea trezesc sentimente amestecate. Unii chiar cred ca este nesanatoasa. Dar este intr-adevar asa? Ce merita sa stii despre capsulele de cafea si problemele de sanatate?
Capsulele de cafea sunt o cafea macinata de foarte buna calitate – in acest sens, nu sunt inferioare cafelei macinate traditionale. Capsulele sunt sigilate ermetic pentru a proteja aroma cafelei – uneori cafeaua macinata intr-un pachet standard isi pierde aroma.
In cazul capsulelor, nu este cazul, acestea ramanand bine inchise pana la utilizare.
In concluzie – calitatea capsulelor de cafea nu difera de calitatea altor cafele de la acelasi producator si dintr-o gama de pret similara. In ceea ce priveste efectul asupra sanatatii, acesta este identic cu cel al cafelei standard.